Celiakia jest jedną z najczęściej występujących nietolerancji pokarmowych. Często jest mylnie nazywana alergią lub chorobą wieku dziecięcego. Czasami może być trudno zdiagnozować wiele chorób, które dotykają ludzkość. Jakie są różnice między nietolerancją glutenu a celiakią?
Jak rozpoznać nietolerancję glutenu i celiakię?
Zastanawiasz się, czy nietolerancja glutenu to to samo co celiakia? Nie jest zaskoczeniem, że celiakia jak i alergia na gluten mogą mieć wiele wspólnych objawów. Objawy te mogą być również związane z innymi chorobami, takimi jak grypa żołądkowa. Trudno jest określić, czy masz celiakię. Istnieją wytyczne, które mogą pomóc nam odróżnić celiakię od zwykłej alergii na gluten.
Celiakia wpływa na cały organizm, a nie tylko na jelita. Spożycie białka roślinnego (glutenu), może wywołać stan zapalny, który powoduje uszkodzenie wewnętrznej wyściółki jelita. Jest to stan, który wynika z interakcji pomiędzy czynnikami genetycznymi, immunologicznymi i środowiskowymi.
Nietolerancja glutenu lub nadwrażliwość na gluten, czyli alergia, nie musi oznaczać, że dojdzie do uszkodzenia ściany jelita. Aby dokładnie określić problem, należy udać się do lekarza i zlecić wykonanie odpowiednich badań.
Objawy celiakii - pełnoobjawowa i ograniczona
Nie jest łatwo przejść od bólu głowy do wymiotów lub biegunki. Objawy wymienione dla celiakii i alergii na gluten są jednak zbieżne. Możliwe jest zauważenie różnych form celiakii poprzez obserwację objawów. Średnio 1:1000 osób ma celiakię. Klasyczny, pełnoobjawowy typ choroby występuje 5 razy częściej niż skąpoobjawowy.
Celiakia pełnoobjawowa:
- Ból brzucha
- biegunka
- utrata wagi
- anemia
- Depresja
Celiakia skąpoobjawowa
- Bóle głowy
- Szkliwo zębów, które jest słabe
- Zmęczenie
- Padaczka
- Zapalenie jamy ustnej
- Wysoki poziom cholesterolu
- Opryszczkowate zapalenie skóry (choroba Duhringa)
Wiek a objawy celiakii
Objawy celiakii zależą od wieku pacjenta i rodzaju celiakii. Nastolatek czy niemowlę inaczej zareaguje na gluten. Osoba dorosła będzie reagować inaczej. Pacjenci z celiakią pełnoobjawową lub skąpoobjawową również będą mieli różne objawy. Osoby z tą samą chorobą mogą mieć różne objawy.
Niemowlęta z celiakią zwykle mają klasyczną formę
- biegunka
- wymioty
- zaparcia
Celiakia u nastolatków oznacza między innymi:
- niski przyrost masy ciała i niedobór
- opóźnione dojrzewanie płciowe,
- wkładanie do ust afty
- trudności w nauce, zaparcia,
- nietolerancja laktozy.
Dorośli z celiakią
Może wystąpić w każdym wieku, od 40 do 70 lat. Może występować również w postaciach pozajelitowych. Zdiagnozowanie choroby jest możliwe nawet po 10 latach od pojawienia się pierwszych objawów. Można również wyróżnić dodatkowe objawy, takie jak wymioty i biegunka u dorosłych:
- Depresję lub obniżony nastrój
- Brak miesiączki u kobiet
- niepłodność,
- osteopenia lub osteoporoza,
- nadczynność tarczycy
- Ból stawów i kości
Diagnoza celiakii i badania
Nie można określić, czy masz celiakię lub alergię na gluten na własną rękę. Ważne jest, aby skonsultować się z lekarzem dla właściwej diagnozy, zapobiegania i leczenia. Gastroenterolog, specjalista od zaburzeń trawienia, jest najlepszym wyborem. Będzie on w stanie zalecić najlepsze testy do badania pod kątem celiakii. Z reguły należy zlecić następujące testy w kierunku nietolerancji glutenu:
- Badanie genetyczne w celu ustalenia, czy doszło do ekspansji genów HLA DQ2 i HLA DQ8
- Badania serologiczne (badanie surowicy) na obecność przeciwciał EmA, DGP, DTG lub GAF.
- Biopsja jelita cienkiego
Leczenie celiakii a dieta
Chęć schudnięcia i uniknięcia monotonnych głodówek często kojarzona jest z dietą. Fałsz, dieta to termin odnoszący się do naszego sposobu odżywiania. Dieta bezglutenowa nie musi być negatywna. Oznacza po prostu, że produkty bezglutenowe zastępuje się produktami glutenowymi. Nie musisz rezygnować z porannej owsianki, kanapek czy pierożków na święta. Nie muszą być one oparte na pszenicy. Dostępnych jest wiele opcji bezglutenowych. Na diecie bezglutenowej możesz przygotować pyszne słodkie ciasta, domowe pierogi i smaczne zupy. Ten artykuł pomoże Ci wybrać produkty bezglutenowe.
Ważne jest, aby spożywać zbilansowaną dietę, obejmującą pokarmy z innych grup, takich jak owoce, warzywa i mięsa. Produkty te nie mogą zawierać glutenu. Celiakia może być leczona u lekarza. Należy również skonsultować się ze specjalistycznym dietetykiem w celu podjęcia decyzji o diecie i leczeniu. W przypadku występowania innych chorób, dieta bezglutenowa może mieć niekorzystny wpływ na profilaktykę.
Podsumowanie
Celiakia występuje częściej u osób w wieku 30 i 50 lat niż u osób w wieku 40 i 50 lat. U kobiet jest to dwukrotnie częstsze niż u mężczyzn. W ostatnich latach obserwuje się duże zainteresowanie celiakią i opracowano nowe testy pomagające w jej diagnozowaniu. Prowadzonych jest wiele badań, które mają na celu zmniejszenie alergenności wprowadzanych na rynek produktów, zwłaszcza dla osób z nietolerancjami pokarmowymi. Warto być na bieżąco i śledzić portale branżowe, a także czytać czasopisma medyczne.
Warto przeczytać
- 17 listopada 2024
Ryż, istotny element diety na całym świecie, budzi wiele pytań dotyczących jego składników odżywczych oraz wpływu na zdrowie. Jednym z najczęstszych pytań...
Czytaj dalej- 7 listopada 2024
Wielu z nas na co dzień lubi sięgnąć po coś słodkiego. Dla niektórych jest to jednak nie tylko przyjemność, ale również wyzwanie związane z przestrzeganiem...
Czytaj dalej