Wbrew pozorom nie zawsze prawda jest jasna, czy płatki owsiane zawierają gluten. Dlaczego, jak znaleźć bezglutenowe płatki owsiane i gdzie je kupić
Czym właściwie jest gluten?
Zanim odpowiesz na pytanie o to, czy płatki owsiane są bezglutenowe, należy najpierw zrozumieć, czym jest gluten. Jest to połączenie białek roślinnych, które zawierają gluteniny.
Gliadyny i inne gliadyny. Występują one naturalnie w ziarnach zbóż, takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Można je również znaleźć we wszystkich produktach i preparatach, które je zawierają. Gluten jest tym, co nadaje ciastom i innym wypiekom elastyczność i kleistość.
Gluten a płatki owsiane
Owies jest zbożem, które nie zawiera glutenu. Jednak osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu nie powinny ich jeść. Ponieważ owies może zostać "zanieczyszczony" glutenem z kontaktu z innymi zbożami podczas transportu, przechowywania, zbiorów,
Płatki owsiane - Właściwości
- Płatki owsiane mają wysoką wartość odżywczą. Płatki owsiane są dobrym źródłem błonnika, białka i aminokwasów.
- Płatki owsiane mają wysoką zawartość błonnika i mogą dawać uczucie zadowolenia, oczyszczać przewód pokarmowy i regulować metabolizm. Płatki błyskawiczne są lekkostrawne i polecane osobom z problemami trawiennymi.
- Płatki górskie lub zwykłe są dobre dla osób zdrowych, ponieważ nie tracą witamin i minerałów.
Płatki owsiane - kalorie
W 100 g płatków owsianych znajduje się 366 kalorii. Dużą ilość owsianki można przygotować używając około pół szklanki płatków. Taki produkt ma tylko 180 kcal. Płatki owsiane mają średni indeks glikemiczny na poziomie 40.
Osoby stosujące dietę o niskim IG mogą włączyć je do swoich posiłków, jednak powinny ograniczyć częstotliwość i ilość ich spożywania.
Gluten w płatkach owsianych
Owies jest bogaty w witaminy i minerały, więc osoby, które zdecydowały się unikać glutenu, nie powinny przestać go jeść.
Inną sytuację mają osoby cierpiące na celiakię. Nawet niewielka ilość może wywołać poważne objawy. Chorzy muszą wyeliminować ze swojej diety produkty zawierające gluten oraz wszelkie inne pokarmy, które mogą być nim zanieczyszczone.
Nie zaleca się spożywania zwykłych płatków owsianych.
Płatki owsiane bezglutenowe
Niedawno w sklepach ze zdrową żywnością udostępniono bezglutenowe płatki z mąki owsianej. Mogą one kosztować nawet cztery razy więcej niż zwykłe płatki. Warto zauważyć, że rozporządzenie Komisji (WE. 41/2009, w sprawie składu i oznakowania produktów spożywczych. Produkt "bezglutenowy" to taki, w którym zawartość glutenu jest mniejsza niż 2 mg/100g.
Produkty bezglutenowe oznaczone są symbolem przekreślonego kłosa
Warto przeczytać
- 17 listopada 2024
Ryż, istotny element diety na całym świecie, budzi wiele pytań dotyczących jego składników odżywczych oraz wpływu na zdrowie. Jednym z najczęstszych pytań...
Czytaj dalej- 7 listopada 2024
Wielu z nas na co dzień lubi sięgnąć po coś słodkiego. Dla niektórych jest to jednak nie tylko przyjemność, ale również wyzwanie związane z przestrzeganiem...
Czytaj dalej