Bezglutenowe naleśniki, bezglutenowe chleby, placki, placki ziemniaczane - to wszystko jest możliwe przy użyciu mąk bezglutenowych. Nie wszystkie mąki nadają się do każdego przepisu. Jedna mąka sprawi, że ciasto będzie się lepiej kleiło do innej. Jedna jest do wilgotnych i słodkich wypieków, a druga do kruchych i suchych. Jak łączyć i stosować mąki bezglutenowe?
Naturalnie bezglutenowe bazy i mąki
Mąki bezglutenowe są najlepsze dla celiaków. Nie zawierają pszenicy i mają cenne wartości odżywcze. Mąki bezglutenowe sprawiają, że wypieki i inne dania są bardziej delikatne i chrupiące. Wydzielają też naturalny smak i aromat. Oto jedne z najbardziej zaufanych i popularnych mąk naturalnie bezglutenowych, które możesz stosować na co dzień.
Mąki bazowe nazywane są również mąkami uniwersalnymi i znajdują zastosowanie we wszelkiego rodzaju wypiekach i potrawach. Nie są zbyt wyraziste w smaku i można je stosować zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Często są używane jako podstawa ciast, podczas gdy inne rodzaje mąk mogą być używane jako dodatek.
Bezglutenowa mąka ryżowa
Mąka ryżowa powstaje ze zmielenia ziaren ryżu. Jej historia sięga starożytnych Chin. Istnieje wiele rodzajów mąki ryżowej, jednak najczęściej jest ona wytwarzana z białego ryżu. Nawet dla tych, którzy nie mają celiakii, dobrym pomysłem jest spożywanie wypieków i innych potraw wykonanych z mąki ryżowej podczas urozmaicania swojej diety. Te pokarmy mają główne korzyści zdrowotne w postaci poprawy funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego, a także poprawy funkcjonowania serca.
Najczęściej bezglutenowa mąka ryżowa jest używana w słodkich wypiekach, takich jak ciasta i naleśniki. Najlepiej jest używać jej w połączeniu z innymi mąkami, takimi jak gryczana, ziemniaczana lub owsiana.
Mąka ryżowa zawiera również znaczne ilości niacyny oraz magnezu, żelaza, cynku i innych witamin z grupy B. Składniki te mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie m.in. układu krążenia, nerwowego i odpornościowego.
Mąka gryczana i mąka gryczana
Mąka gryczana, która powstaje z obłuskanych ziaren prosa, jest chętnie wybierana podczas pieczenia ciasteczek, ciast i tart. Mąka z prosa jest świetnym wyborem do wypieków, ponieważ dodaje im chrupkości. Ma również neutralny smak, co pozwala na wykorzystanie jej w wielu różnych potrawach. Jest dobrym spoiwem dla ciasta i często stosuje się ją razem z mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną.
Mąka z prosa znana jest z właściwości alkalizujących. Oznacza to, że może przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Jest również bogata w magnez i inne witaminy. Ma również działanie antyoksydacyjne, które zapobiega wzrostowi komórek rakowych. Mąka jęczmienna jest lekkostrawna i stanowi dobre źródło węglowodanów. Zawiera również wartościowe białka, nienasycone kwasy tłuszczowe i inne składniki odżywcze, które mogą pomóc w odchudzaniu. Mąka ta powstaje z ziaren prosa, które są bogate w cenne minerały, takie jak magnez i żelazo. Ze względu na wysoką zawartość błonnika i niską zawartość sodu, porcja bezglutenowej mąki z prosa jest świetna dla zdrowej i zbilansowanej diety.
Mąka gryczana bezglutenowa ma charakterystyczny smak i jest jedną z najbardziej wyróżniających się mąk. Choć najczęściej stosowana jest w produktach typu stout, można ją wykorzystać w słodkich kompozycjach z nutami orzechowymi lub czekoladowymi. Najczęściej używa się jej do produkcji chleba, makaronów i pierogów. Warto dodać do niej mąkę ryżową, aby zrównoważyć jej gorzki smak. Mąka gryczana jest bogata w magnez i witaminy z grupy B. Ma również wysoki poziom białka - około 12g na 100g.
Czy mąka kukurydziana jest dobra dla Ciebie? Zastosowanie i właściwości
Wytwarzana jest z ziaren kukurydzy i ma żółty kolor. Mąka kukurydziana jest popularnym składnikiem kuchni meksykańskiej, takiej jak tacos i tortille. Może być również stosowana w ciastach, wypiekach i naleśnikach, a także w panierkach. Produkty z mąki kukurydzianej są lekkie, ale mogą być nieco ziarniste, zwłaszcza w ciastach. Warto wymieszać mąkę kukurydzianą z mąką ryżową, aby pozbyć się tej ziarnistości.
Jest bogata w witaminę A, a także witaminy B1 i 6. Zawiera również bogactwo innych wartości odżywczych, takich jak magnez, żelazo i cynk.
Mąka kukurydziana jest naturalnie bezglutenowa, a także zawiera karotenoidy. Te antyoksydanty działają jako przeciwutleniacze i zapobiegają rozwojowi wolnych rodników. Ta mąka jest dobra dla układu odpornościowego i chroni nasz organizm. Mąka kukurydziana jest bogata w witaminę E i selen, które zapobiegają chorobom skóry i przedwczesnemu starzeniu się. Mąka kukurydziana jest zdrowa i można ją wykorzystać na wiele sposobów w każdej kuchni.
W jakim celu stosuje się mąkę owsianą?
Mąka owsiana jest dobrą alternatywą dla mąki pszennej, ponieważ dobrze skleja ciasto. Wypieki z mąki owsianej wyglądają podobnie do tych z mąki pszennej. Można ją stosować w wypiekach, ciasteczkach i ciastach. Warto spróbować z nią różnych opcji śniadaniowych. Na przykład można zrobić omlet z mąką owsianą, albo naleśniki.
Mąka owsiana jest bogata w magnez, potas, wapń i selen. Mąka owsiana jest również znana z wysokiej zawartości błonnika. Zawiera go około 10g na 100g produktu. Jest to dwa razy więcej niż w przypadku mąki ryżowej czy mąki z prosa.
Mąka bezglutenowa dla diabetyków o niskim indeksie glikemicznym
Połączenie diety bezglutenowej z dietą cukrzycową mocno ogranicza produkty, które można stosować w kuchni. Mąka kokosowa i mąka gryczana to dwa przykłady mąk, które mają niski indeks glikemiczny i nie zawierają glutenu. Zarówno pierwsza z nich może być używana do dań wytrawnych, jak i druga do słodkich przysmaków. Dobrze się uzupełniają i świetnie nadają się do codziennego gotowania.
Mąki kleiste, które są bezglutenowe
Sprężystą konsystencję ciasta i zdolność do przyklejania się zawdzięczamy glutenowi. Jak zrobić bezglutenowe wypieki, które będą puszyste i dobrze zagęszczone? Użyj jednej z bezglutenowych mąk klejących. Mąki te świetnie nadają się do wypieków bezglutenowych ze względu na wysoką zawartość skrobi.
Jakiej mąki bezglutenowej można użyć do zagęszczania zup i sosów?
Mąka ryżowa zmieszana z mąką ziemniaczaną może zagęścić sosy, nie zmieniając ich smaku. Takie połączenie da efekt podobny do mąki pszennej. Ze względu na biały kolor mąki ryżowej, zagęszczanie to jest idealne do jasnych sosów. Ważne jest, aby dokładnie wymieszać mąkę ryżową z wodą, aby nie opadła na dno. Zupy można robić z mieszanką mąki ziemniaczanej i mąki ziemniaczanej lub tylko z mąki ziemniaczanej. Mąka ryżowa nadaje się do barszczu.
Czy mąka ziemniaczana jest bezglutenowa?
Tak, mąka ziemniaczana może być bezglutenowa. Powstaje ona poprzez wypłukanie skrobi z ziemniaków. Pomaga ona w konsolidacji ciasta. Dlatego nadaje się do stosowania jako dodatek do słabo klejących mąk, takich jak mąka ryżowa. Może być również stosowana do zagęszczania zup i sosów. Ważne jest, aby dokładnie odmierzać mąkę, którą dodajemy do ciast. Nadmiar mąki może spowodować powstanie zakalca.
Mąka ziemniaczana nie jest tak odżywcza jak inne mąki pod względem wartości odżywczych. Składa się prawie w całości z węglowodanów. Jest również dobrym źródłem witaminy B6 i witaminy C.
Bezglutenowa mąka z tapioki
Wytwarzana jest z bulw manioku. Jest neutralna w smaku i zapachu. Świetnie nadaje się do sklejania ciast, zagęszczania zup i sosów. Mąka z tapioki ma również niską zawartość białka, więc może być stosowana jako zamiennik dla osób cierpiących na fenuloketonurię lub inne zaburzenia trawienia.
Bezglutenowe mąki z roślin strączkowych
Mąki z roślin strączkowych są wysokobiałkowe. Czasami mają więcej białka niż węglowodanów. Są mocnymi klejami, ale są ciężkie i oleiste. Mają też wyraźny smak i aromat, który powinien być stosowany razem z innymi mąkami.
Mąka sojowa, która jest bezglutenowa
Jest to najczęściej stosowana mąka z roślin strączkowych. Może być używana w wypiekach, aby dodać wilgoci i tekstury. Można ją stosować w mieszankach mąk do wyrobu produktów drożdżowych. Mąka sojowa może być również używana do produkcji makaronu.
Zawiera żelazo, potas i witaminy z grupy B, które są niezbędne dla organizmu. Zawiera również izoflawony, które są związkami mogącymi łagodzić objawy menopauzy. Mąka sojowa może być również dobrym źródłem białka, którego jest aż ok. 40g na 100g produktu
Mąka z ciecierzycy, która jest bezglutenowa
Mąka ta jest najlepsza do wyrobu chlebów i naleśników. Mąka z ciecierzycy może być używana do robienia farszów, pulpetów czy bułki tartej ze względu na swoje właściwości klejące.
Ma wysoką zawartość białka, podobnie jak mąka sojowa. Jest również bogata w witaminy z grupy B, magnez i wapń. Zaleca się jej stosowanie w kuchni przez kobiety w ciąży, ponieważ ma wysoką zawartość folianów, które wspomagają rozwój płodu.
Mąki z orzechów, które są bezglutenowe
Do słodkich produktów, takich jak ciasta, tarty czy naleśniki, można wykorzystać mąki z różnych rodzajów orzechów. Mąki z orzechów, choć nie są przytłaczające, nadają wypiekom charakterystyczny smak. Ponieważ orzechy składają się głównie z tłuszczów, mąki z nich uzyskane mogą być ciężkie i tłuste. Warto mieszać je z lżejszymi mąkami bazowymi.
Mąka migdałowa bezglutenowa
Te makarony często kojarzą się z francuskimi macarons. Te słodkie ciasteczka robi się z jaj, Cukru pudru i mielonych migdałów. Można ją również wykorzystać w przepisie na bezglutenowy biszkopt. Mąka migdałowa jest doskonałym produktem do wykonania wielu bezglutenowych słodkości.
Jest bogata w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, co jest niespotykane w przypadku innych mąk. Posiada również znaczne ilości białka, błonnika i innych składników odżywczych. Zawiera również magnez, żelazo i wapń.
Mąka kokosowa bezglutenowa
Ma lekki kokosowy smak. Mąka kokosowa wymaga dużej ilości płynów. Mąka kokosowa najlepiej sprawdza się w produktach kruchych i suchych. Często używa się jej w połączeniu z mąkami z mieszanki, aby zrobić podstawę ciasta. Świetnie nadaje się również do przygotowania bezglutenowych naleśników i czekoladowych brownies, a także kokosowych ciast.
Mąka kokosowa jest dobrym źródłem średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT), oraz błonnika. Dzięki temu pomaga regulować poziom cholesterolu i przyspiesza metabolizm. Ma też niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje nagłego wyrzutu insuliny i skoków cukru we krwi.
Gotowe mieszanki mąk bezglutenowych
Na rynku dostępnych jest wiele mieszanek i koncentratów mąk bezglutenowych przeznaczonych do produktów specjalnie do tego przeznaczonych. Można znaleźć bezglutenowe mieszanki do naleśników-makaronów, pierogów, chleba i pizzy, a także bezglutenowe mieszanki do ciast. Są to mieszanki mąk bezglutenowych, które zostały starannie dobrane, a także skrobi lub zagęszczaczy.
Takie bezglutenowe koncentraty mogą być świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie mają czasu lub umiejętności, by samodzielnie przygotować mieszanki, a mimo to chcą zrobić bezglutenowe wypieki.
Warto przeczytać
- 17 listopada 2024
Ryż, istotny element diety na całym świecie, budzi wiele pytań dotyczących jego składników odżywczych oraz wpływu na zdrowie. Jednym z najczęstszych pytań...
Czytaj dalej- 7 listopada 2024
Wielu z nas na co dzień lubi sięgnąć po coś słodkiego. Dla niektórych jest to jednak nie tylko przyjemność, ale również wyzwanie związane z przestrzeganiem...
Czytaj dalej