Jedzenie bezglutenowe wymaga starannego wyboru produktów i ciągłego sprawdzania etykiet. Przy wyborze produktów bezglutenowych należy zachować ostrożność. Co w przypadku alkoholi? Czy piwo produkowane z jęczmienia lub żyta powinno być całkowicie wykluczone z diety? A co z winem i wódką? Oba są produkowane z glutenowych zbóż. W tym poście omówimy alkohole w przypadku diety bezglutenowej.

Alkohole na diecie bezglutenowej

Produkty bezglutenowe można podzielić na dwie kategorie: te, które są naturalnie bezglutenowe oraz te, które w procesie produkcji zostały wzbogacone o to białko. Należą do nich alkohole, które zostały poddane destylacji przemysłowej i/lub rektyfikacji. Procesy te usuwają z alkoholu wiele substancji, w tym gluten. Do alkoholi, które są bezpieczne dla osób cierpiących na celiakię i z nietolerancją glutenu należą:

  • wódka czysta
  • Whisky
  • Spirytus
  • likiery
  • Rumy
  • rakija
  • Koniak
  • Tequila
  • Gin

Na co powinieneś zwrócić szczególną uwagę? Na jakość tych produktów. Na przykład wybieraj wódki, które są wysokiej jakości, czyste i bez dodatku zbóż. Napoje spirytusowe mogą zawierać gluten poprzez dodanie kolorów, aromatów i innych substancji. Unikaj kolorowych wódek i innych likierów. Nie zaleca się również picia bimbru domowej roboty. Nie da się sprawdzić dokładności destylacji, więc nie można mieć pewności, że w alkoholu nie ma glutenu.

Alkohole niskoprocentowe w diecie bezglutenowej

Częściej spotykane jest picie alkoholi niskoprocentowych. Można zaproponować znajomym na imprezie bezglutenowe jedzenie. A co z alkoholami takimi jak piwo i wino?

Piwo jest produkowane ze słodu jęczmiennego lub żytniego, chmielu i drożdży. Chorzy na celiakię powinni natychmiast zaprzestać picia piwa. Na półkach w supermarketach można znaleźć napoje bezglutenowe z przekreślonym symbolem zboża. Czy jest to możliwe?

Piwo bezglutenowe jest produkowane z glutenowych zbóż, tak jak zwykłe piwo. W celu zmniejszenia ilości glutenu w tych zbożach zastosowano specjalne procesy produkcyjne. Produkt bezglutenowy nie może zawierać więcej niż 20mg glutenu. Jest to wymagane przez prawo. Jest to bezpieczna ilość glutenu dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu.

Wina i cydry są produkowane z soku z owoców. Powinny być oczywiście bezglutenowe. Białko to można dodać w ich przypadku za pomocą dodatków, np. kolorowych wódek. Unikaj miodów, win musujących, cydrów i win musujących, które zawierają barwniki lub aromaty.

Wszystkie produkty, które mają licencję na przekroczenie ucha można znaleźć na stronie AOECS (Association of European Coeliac Societies). Są tam również zagraniczne produkty alkoholowe. Listę polskich produktów, w tym piw bezglutenowych, znajdziecie też na stronie The Polish Association of People with Celiac Disease.

Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu i celiakię muszą wybierać tylko bezpieczne, wysokiej jakości produkty i napoje. Dotyczy to również alkoholu. Należy pamiętać, że produkty, które są bezpieczne i odpowiednie dla osób cierpiących na celiakię, np. czysta wódka, mogą nie być odpowiednie dla osób z alergią na gluten. Może to być spowodowane niepożądanymi reakcjami nie spowodowanymi przez gluten, ale inny składnik w zbożach.

 

Warto przeczytać