Choroba trzewna, znana również przez celiakię, jest zaburzeniem autoimmunologicznym, które wpływa na Twój przewód pokarmowy. Celiakia to stan, który powoduje nieprawidłową reakcję na gluten. Gluten jest białkiem występującym w pszenicy, życie i jęczmieniu. Wyściółka jelita może ulec uszkodzeniu z czasem, co może prowadzić do słabego trawienia i niezdolności do wchłaniania składników odżywczych. Celiakia może powodować szeroki zakres objawów. Skupimy się na objawach celiakii u dzieci oraz metodach diagnozy i leczenia.

Dzieci z objawami celiakii

Dzieci mogą doświadczać różnych objawów w zależności od ich wieku. Dla niemowląt i małych dzieci, objawy mogą obejmować:

  • Wymioty
  • Biegunka
  • Nienasycony apetyt
  • Niedobór masy ciała
  • Wzdęcie w brzuchu
  • Zmniejszenie objętości stolca
  • Rozszerzenie brzucha

W przypadku starszych dzieci, objawy mogą obejmować:

  • Biegunka
  • Zaparcia
  • Utrata wagi
  • Utrata apetytu
  • Anemia
  • Zmęczenie
  • Sepsa krwotoczna
  • Ból brzucha
  • Wzdęcie w brzuchu
  • Osłabienie kości
  • Diagnoza celiakii u dzieci

Diagnoza celiakii u dzieci rozpoczyna się od rozmowy z rodzicami i badania fizycznego dziecka. Badania laboratoryjne są wykonywane, jeśli lekarz podejrzewa celiakię. Badania te obejmują badanie krwi na obecność przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej i przeciwciał przeciwko endomysium, które są często podwyższone u pacjentów z celiakią.

Biopsja jelita jest wykonywana, jeśli badania krwi wskazują na celiakię. Biopsja jest jedynym sposobem na potwierdzenie celiakii. Biopsja polega na pobraniu przez lekarza próbki jelita w celu zbadania jej pod mikroskopem pod kątem uszkodzenia błony śluzowej jelita.

Dzieci z celiakią są leczone

Wyeliminowanie glutenu z diety dziecka jest jedynym skutecznym leczeniem celiakii. Błona śluzowa jelita powoli regeneruje się, gdy gluten jest wyeliminowany z diety dziecka. Objawy celiakii znikają.

Istotne jest, aby dziecko stosowało dietę bezglutenową. Może to być trudne, jeśli ma ono dostęp do jedzenia w szkole lub na przyjęciach. Rodzice i opiekunowie powinni być świadomi diety dziecka i wspierać je w utrzymaniu diety bezglutenowej.

Dieta dziecka nie powinna zawierać produktów zawierających gluten, takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Istnieje wiele alternatywnych produktów bezglutenowych, które mogą być bezpiecznie spożywane.

  • Wypieki i chleby, które są bezglutenowe
  • Bezglutenowe makarony, płatki śniadaniowe
  • Płatki śniadaniowe, które są bezglutenowe
  • Bezglutenowe mieszanki do pieczenia i mąki
  • Produkty wytwarzane z użyciem bezglutenowego nabiału
  • Alternatywy dla bezglutenowych mięs i ryb
  • Świeże owoce i warzywa
  • Orzechy i nasiona

Należy jednak pamiętać, że produkty bezglutenowe mogą zawierać śladowe ilości glutenu. Ważne jest, aby czytać etykiety produktów przed zakupem produktów oznaczonych jako "bezglutenowe" lub "gluten free".

Podsumowanie

Celiakia, zaburzenie autoimmunologiczne, które wpływa na Twój przewód pokarmowy, jest spowodowane nieprawidłową reakcją glutenu. U dzieci mogą wystąpić różne objawy w zależności od wieku. Badanie krwi i biopsja jelita może być stosowany do diagnozowania celiakii u dzieci. Wyeliminowanie glutenu z diety jest jedynym skutecznym leczeniem celiakii. Istnieje wiele opcji bezglutenowych, które mogą być bezpiecznie spożywane. Rodzice i opiekunowie powinni zachęcać swoje dziecko do stosowania diety bezglutenowej. Dzieci z celiakią są w stanie prowadzić aktywne, zdrowe życie, jeśli otrzymają odpowiednią diagnozę i leczenie.

Warto przeczytać